Activiteiten @OutofaBoxActiviteiten

Out of a Box


Activiteiten georganiseerd door het Vrijzinning Antwerps Trefpunt

Theo Geuens brengt drie ladingen beelden met
als thema:


Peilingen naar onderliggende betekenissen in  psychologische noodsituaties
Existentiële problemen tijdens pandemie
Belangrijke verantwoordelijken rond wereldwijde crisis
in het streven naar democratie, vrede en rechtvaardigheid


De tentoonstelling is te bezoeken van 5 tot 28 oktober, van woensdag t/m zaterdag, telkens van 14 u. tot 17 u. Vernissage op 5 oktober om 20 u.

Duitse chansons & varia

Patricia Beysens (zang)

Eddy Aelbrecht (piano)

Zondag 22 oktober 15 u. (deuren 14.30 u.), inschrijven verplicht


In 2023 zingt Patricia Beysens al meer dan 42 jaar expressionistische Duitse chansons. Namen als Weill, Eisler, Hollaender, Brecht, Kästner, Tucholsky, Berlijns Kabarett jaren ’30.

Patricia verdiepte zich in dit genre en in de Oostduitse uitloper ervan met namen als Krtschil, Schmitz met bijv. tekstdichters Kahlau en Steineckert en volgde menige Masterclass bij Gisela May, een belangrijke toonaangevende actrice en zangeres die nog heeft samengewerkt met Hanns Eisler.

In de toenmalige DDR was dit genre ook een manier om kritiek te verpakken in satires en ballades of tot het overdrachtelijk maken van poëzie. Patricia Beysens is vooral gefascineerd door de actualiteit die deze liederen nog steeds bezitten. 

Zij brengt op 22 oktober voor de pauze, naast een persoonlijke keuze uit de programma’s van de afgelopen jaren, ook een aantal nog niet eerder uitgebrachte stukken.

De liederen worden in het Duits gebracht, aangekondigd met Nederlandstalig commentaar over inhoud en situering.Na de pauze brengen Patricia en Eddy een mix van anderstalige- en eigen songs (Nederlands, Engels, Frans en een vleugje tango…).De jarenlange samenwerking met pianist Eddy Aelbrecht maakt dat zij goed op elkaar zijn ingespeeld. De liederen worden gevoelig en adequaat begeleid met oog voor elke nuance en ter accentuering van de teksten.Haar Duitse CD’s zijn als voorproefje ook te beluisteren via Spotify.

Expo Patricia Beysens

De tentoonstelling is te bezoeken van 3 tot 26 november, van woensdag t/m zondag, telkens van 14 u. tot 17 u. Vernissage op 2 november om 20 u., inleiding door

Ernest Van Buynder, erevoorzitter MuHKA.


Zij maakt voornamelijk figuratieve schilderijen, tekeningen en etsen. Geen portretten maar een reactie op confrontaties tussen mensen, het weergeven van  de spanningsvelden in een kleurrijke momentopname.

Geboren in 1956 te Rotterdam, komt zij in 1975, na een onvoltooide opleiding aan de Kunstacademie te Tilburg, naar België.

Patricia Beysens is naast beeldende kunst voornml. muzikaal actief als zangeres en gespecialiseerd in het expressionistische Duitse chanson. Ook hierin vindt zij een inspiratiebron die zichtbaar doordringt in haar beeldend werk.

 Solo-exposities o.a. in Kultureel Centrum Zoetermeer (NL) , De Zwarte Panter, Antwerpen, Raadskelder, Sluis (NL), Tatteljee, Essen, Galerij Aat van Dijk, Wijk bij Duurstede (NL), Landhuis, Lillo, Galerij Nanky de Vreeze, Amsterdam, Museum D’Hondt-Dhaenens, Deurle, Albrecht Dürer Geselschaft, Nürnberg (D), Kunstkring Jacques Gorus, Antwerpen.

 Groepsexposities o.a. in  Lijnbaancentrum, Rotterdam (NL), Stadsmuseum, Schiedam (NL), Gemeentelijk Museum, Arnhem (NL),Staatskamer, Uden (NL), De Beerenburght, Eck en Wiel (NL), St-Pietersabdij, Gent, Kultureel Centrum, Hasselt, Prentenmaaksters, Kultureel Centrum, St-Niklaas, MuHKA, Antwerpen.

 

Werken van  Patricia Beysens werden aangekocht door de Nederlandse Kunststichting en het Vlaams Ministerie van Kultuur.

Rudolf Hecke & De Havilland

Passie.

24 november 2023 om 20 u. (deuren 19.30 u.)


Rudolf Hecke is auteur, biograaf van Serge Gainsbourg, componist en schrijft stukken voor Roularta/ Knack.be.

Rudolf is ook een begenadigd verteller, sinds 2012 trekt hij Vlaanderen en Nederland rond met lezingen (Gainsbourg, De sixties, Les yéyé).

In zijn nieuwe lezing gebaseerd op zijn recente boek ‘Passie, het verschil tussen leven en bestaan’ (vier sterren in KNACK!) vertelt hij hoe passie geeft en neemt. Vertrekkend van zijn eigen ervaring, openhartig en zonder genade, confronterend en herkenbaar bouwt hij op met verklaringen van bekende passionele mensen die hij sprak voor zijn boek en besluit met een interactief moment met het publiek. Want passie, daar hebben we allemaal wat over te vertellen, toch?

Onderweg hoor je songs die hij schreef aansluitend bij de verhalen vertolkt door De Havilland. Rudolfs muzikale samenwerking met zangeres Nathalie Van den Meutter. Ze brachten al een EP uit en hun singles haalden de playlist van Radio 1 en Radio 2.

Een lezing niet zoals alle andere, zonder schilden, confronterend, ontroerend en hartverwarmend.

Publicaties Rudolf Hecke:

  • Gainsbourg (EPO, 2012)
  • Parcours Gainsbourg (EPO, 2014)
  • Wondenland (Vrijdag, 2016)
  • De Sixties (EPO, 2018)
  • Gainsbourg, tekst en uitleg (EPO, 2020)
  • Gainsbourg, Paris-Bruxelles-Amsterdam (Grémese Paris, 2021)
  • Passie (Ertsberg, 2022)
  • Roy Orbison, het mysterie (EPO, 2023)


Bezoek stokerij Elixir d'Anvers


Vrijdag 15 december 2023 om 14 u.
We spreken om 13.50 u. af aan de stokerij, Haantjeslei 132 - 2018 Antwerpen.


Bijdrage: € 5 (toegang, rondleiding en een proeverij inbegrepen).


Inschrijven kan via het online formulier. De inschrijving is pas geldig na betaling op rekening vzw VAT - BE45 0012 3592 4789 met mededeling Elixir + naam.


Activiteiten

Grijze Geuzen


Activiteiten georganiseerd door de Grijze Geuzen, met steun van District Antwerpen. De activiteiten vinden telkens plaats van 14 tot 17 u.

Vrouwen in het verzet

Ward Adriaens


6 november 2023


Sinds het opduiken in de geschiedenis van de mannelijke aristocratische krijgersvolken speelden vrouwen een bijrol. Pas sinds de Verlichting en de Franse Revolutie in West-Europa werd emancipatie van vrouwen denkbaar en zelfs gewenst. Belangrijke hefbomen voor de emancipatie waren de intrede van vrouwen in de industrie en in het oorlogsgebeuren. Aan de hand van emblematische vrouwenportretten schetst Ward Adriaens de rol van vrouwen in de Europese legers en het verzet tijdens WOII. Heel in het bijzonder duidt hij de succesvolle inzet van vrouwen in het Belgisch verzet tegen het fascisme.

Springlevend, een muzikaal theatergebeuren

Leen Persijn


4 december 2023


Ontroerend, grappig, gevoelig, vaak ondeugend.
Ik ga op zoek naar mijn eigen energiebronnen en hoe die aan te boren. Met een knipoog wil ik het spook van de nakende ouderdom een hak zetten en weiger ik categoriek te verzeilen in sleur en gezeur. Inmiddels breek ik een lans voor het “springlevend” houden van mens, dier en natuur.

Activiteiten

WILLEMSFONDS


Activiteiten georganiseerd door het Willemsfonds Antwerpen

Activiteiten

PARTNERVERENIGINGEN


Activiteiten georganiseerd door partnerverenigingen

VUBorkest o.l.v. Jurgen Wayenberg


Met de herfstconcerten 2023 geeft VUBorkest aandacht aan gendergelijkheid, met inbegrip van respect voor de LGBTQI+gemeenschap.
In de muziek doen we dat met de keuze van componisten en werken.
In het woordgedeelte zal duidelijk worden dat gelijkheid wat dit betreft gelijkwaardigheid betekent van een myriade aan verschillende naturen. Zoals orkestklanken kunnen sprankelen laten zij de wereld fonkelen!