Galerie

Kunst biedt niet alleen de mogelijkheid om met een nieuwe blik naar de wereld te kijken, maar wat nog belangrijker is, naar jezelf te kijken. Kortom kunst is een middel om je in je eigen levensvisie te verdiepen.

Met deze verlichte visie heeft het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt zich tot doel gesteld de multifunctionele ruimte in ons centrum open te stellen als kunstgalerie, eventueel in combinatie met andere activiteiten.

o.a. Jonge, beginnende, getalenteerde kunstenaars krijgen hier, los van het harde commerciële kunstencircuit, een kans hun werk tentoon te stellen en dit op loopafstand van twee grote musea en midden in een buurt met talrijke kunstgalerijen en jongerencafés. Dit biedt ons niet alleen de kans om jongeren aan te spreken, maar ook om een jong en nieuw publiek in contact te brengen met ons vrijzinnig humanistisch gedachtegoed.

De tentoongestelde werken moeten steeds een duidelijk maatschappelijk effect hebben. We gaan ervan uit dat kunst, cultuur én samenleving elkaar nodig hebben. We verwachten van de kunstenaars die tentoonstellen in Out of a Box dat ze hun werk concreet inzetten om de wereld beter, mooier, schoner en leefbaarder te maken.

Indien er geen tentoonstelling is, hebben we onze vaste collectie “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt.

'T Megazijn

t MegaZijn” is een uitleenpunt voor leerkrachten niet-confessionele zedenleer. Het eerste project in Vlaanderen, in navolging van het geslaagde project in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (een initiatief gesteund door de RIBZ en de plaatselijke IMD’s), kreeg een onderkomen in ons Vrijzinnig Antwerps Trefpunt en wordt opengesteld voor leraren NCZ die actief zijn in de regio Antwerpen.


Hoe werkt ’t Megazijn?
De leraar NCZ kan er een uitleenpasje verkrijgen en een gevarieerd aanbod aan educatieve en praktisch toepasbare tools ontlenen (in functie van de concrete uitwerking van de verschillende themavelden en procesdoelen uit het leerplan NCZ). De leerkracht kan hiervoor een catalogus online raadplegen.
www.megazijn.be

Vrijzinnige bibliotheek "Peter Cotur"

De vrijzinnige bibliotheek "Peter Cotur" beschikt over een ruim aanbod aan populair-wetenschappelijke boeken, afkomstig uit de literaire erfenis van Peter Cotur (1944-2011), wetenschappelijk journalist bij De Persgroep. De boekcollectie werd ter beschikking gesteld door zijn weduwe, mevrouw Rita Schevernels.

Peter Cotur was ook auteur van verschillende werken, waaronder het meest geciteerde ‘Als het verkeer je raakt‘, een praktische gids na een verkeersongeval, uitgegeven in 2009.

De bibliotheek wordt verder uitgebouwd, vnl. met werken van auteurs uit de “canon” van het Vrijzinnig Humanisme. De werken die aan dit criterium beantwoorden, kunnen door derden geschonken worden of ter beschikking gesteld worden van de bibliotheek en blijven desgevallend hun eigendom.

De Antwerpse vrijmetselaarsloge ‘Het Truweel’, waarvan Peter Cotur deel uitmaakte, verleende haar steun bij de opbouw van deze bibliotheek.